De SDE subsidie is interessant voor bedrijven en organisaties die de ambitie hebben om een grootschalig zonnestroomproject te ontwikkelen, maar enige uitdaging ondervinden met de financiering. De subsidie biedt waardevolle ondersteuning van de business case omtrent duurzame energie.
De SDE++, Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie, is een initiatief van de Nederlandse overheid dat financiële ondersteuning biedt voor grote zonnestroomprojecten. Het gaat hier om een exploitatiesubsidie. Dit betekent dat je een bedrag ontvangt gedurende de looptijd van vijftien jaar, indien de stroomprijs onder een bepaald niveau zakt. Door zijn langdurige looptijd en omdat hij openstaat voor diverse organisaties, opent de SDE++ de deur voor grote projecten en draagt hij bij aan een duurzame toekomst.
Wil je weten wat de SDE precies inhoudt en of jouw project ervoor in aanmerking komt? Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen over de SDE++ beantwoord.
De SDE++-regeling is een financiële ondersteuning van de overheid voor projecten die bijdragen aan de beperking van CO₂-uitstoot en versnelling van de energietransitie. Bedrijven ontvangen deze subsidie voor de productie van duurzame energie, waaronder zonne-energie.
Je kunt deze subsidie aanvragen om een deel van de investeringskosten en het verschil tussen de kostprijs en de marktprijs van duurzame energie te compenseren. Het subsidiebedrag en de voorwaarden worden jaarlijks vastgesteld en er is een budgetplafond om de beschikbare middelen te verdelen.
In 2024 is er een openstellingsbudget van € 11,5 miljard beschikbaar. Nieuw dit jaar is dat er ‘hekjes’ zijn geïntroduceerd in de SDE-regeling, waarbij een minimum bedrag voor specifieke domeinen wordt gereserveerd, en dat er nieuwe categorieën zijn toegevoegd, waaronder zonne-energie waar een kleine dakaanpassing voor nodig is. Ook is het kabinet voornemens om overwinsten bij de productie van duurzame elektriciteit uit zon en wind vanaf dit jaar te verrekenen.
Bron: Van Helder
De SDE subsidie kan worden aangevraagd door allerlei partijen, zoals bedrijven (van mkb-ondernemingen tot grote industriële bedrijven), non-profitorganisaties (denk aan scholen, zorginstellingen en stichtingen), overheden en bedrijven in de agrarische sector.
Let op: de specifieke toepassingsmogelijkheden en voorwaarden kunnen verschillen per subsidieronde en per type project. Wij raden je aan om de meest recente informatie en richtlijnen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te bekijken om te bepalen of je in aanmerking komt voor de SDE++-subsidie.
De SDE subsidie is er ter ondersteuning van de grootste zonnestroomprojecten: alleen bedrijven met een grootverbruikaansluiting (groter dan 3x80A) en een zonnestroominstallatie van meer dan 15kWp kunnen hem ontvangen.
Ontdek hoeveel SDE++ jij kunt ontvangen voor je zonnesysteem met de subsidiecheck.
De aanvraagperiode voor de SDE++ in 2024 is vanaf 10 september tot 10 oktober.
Om in aanmerking te komen voor de SDE++, moet je voldoen aan bepaalde criteria en een aanvraagprocedure doorlopen. Hier moet je rekening mee houden:
Zoncoalitie weet precies hoe je jouw business case kunt verbeteren met deze subsidieregeling, dus neem vrijblijvend contact met ons op!
Je kunt een subsidieaanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zoncoalitie helpt je hier graag bij.
Het subsidiebedrag voor de SDE++ wordt bepaald op basis van verschillende factoren. Er is een basisbedrag dat aangeeft hoeveel subsidie per eenheid duurzame energie wordt toegekend. Dit bedrag kan worden aangepast afhankelijk van factoren zoals de locatie en de technologie. Er zijn ook verschillende subsidiefasen, waarbij de subsidiebedragen kunnen variëren. Als er meer aanvragen zijn dan het beschikbare budget, wordt er gekeken naar welke projecten de laagste subsidievraag hebben per eenheid duurzame energie. Deze projecten krijgen dan als eerste de subsidie toegekend.
Het is belangrijk om de actuele richtlijnen van de RVO te raadplegen voor specifieke informatie over de subsidiebedragen en -voorwaarden.
Ja, je kunt ook SDE++ subsidie aanvragen voor zonnepanelen op carports en landopstellingen. Naast de reguliere zonnepanelen op daken, ondersteunt de SDE++ regeling een breed scala aan duurzame energieprojecten. Voor 2024 zijn er zelfs nieuwe categorieën toegevoegd aan de SDE++regeling, waaronder natuurinclusieve pv-projecten en daken met onvoldoende draagkracht. Dit betekent dat projecten zoals zonnepanelen op carports en landopstellingen aantrekkelijk blijven om te realiseren met behulp van de SDE++ subsidie, vooral gezien de onzekerheid over hoe de energieprijzen zich zullen ontwikkelen.