‘GroenLinks wil overleg burgemeester en eigenaren grote daken over zonnepanelen’ – Het Parool

‘GroenLinks wil overleg burgemeester en eigenaren grote daken over zonnepanelen’– Het Parool

Het aantal zonnepanelen in Amsterdam groeit snel, maar blijft verachter bij de doelstellingen van de gemeente’ schrijft het Parool. ‘Daarom wil GroenLinks dat de burgemeester de eigenaren van de twintig grootste daken in de stad bijeenroept.’ Het is zonde dat er nog daken onbenut blijven. Amsterdam loopt namelijk achter om te komen aan 250 MW aan zonne-energie. Zoncoalitie wil Amsterdam verder helpen. Het Parool schreef hier een item over. Lees het gehele artikel hier.

Zoncoalitie heeft de start gemaakt

‘Inmiddels is via Zoncoalitie zo’n 10 MW aan zonnepanelen geplaatst in Amsterdam.’ schrijft het Parool. ‘Dan gaat het om ruim 30.000 zonnepanelen, onder meer op 32 gemeentegebouwen, Artis, de brandweer, het Okura hotel en Nissan.’ Zoncoalitie heeft een start gemaakt om Amsterdams vastgoed te verduurzamen. Dit jaar werd er een samenwerking getekend waarbij de gemeente in totaal 12.000 panelen laat plaatsen. Dit staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 1.500 huishoudens. Lees er in ons artikelmeerover. Helaas heeft verduurzamen vaak niet de prioriteit.

Amsterdam loopt achter

Het aantal zonnepanelen groeit, maar lang niet snel genoeg. ‘Om op schema te komen voor het klimaatakkoord van Parijs wil Amsterdam in 2022 naar 250 MW.’ schrijft het Parool. Alex Muhring van Zoncoalitie voegt hier aan toe: ‘Om dat te halen moet het aantal zonnepanelen

“Om het klimaatakkoord van Parijs te halen, moet het aantal zonnepanelen elk jaar toenemen met het aantal dater nu ligt. Dat is 120 keer de Dam per jaar.”

Is de groei spectaculair genoeg?

Een deel van de top 30 van grootste daken en vastgoedfondsen in Amsterdam is wel degelijk in beweging gekomen. Van de 80MW aan zonnestroom die potentieel kan worden opgewekt op deze daken, is al 46MW aan SDE+ subsidie aangevraagd. De groei is spectaculair, maar is het spectaculair genoeg? ‘Natuurlijk is de boodschap krachtiger als Femke Halsema die brengt, dan wanneer wij opbellen’ legt Alex Muhring uit over het voorstel van GroenLinks. Het is de bedoeling dat er een dialoog plaatsvindt, niet dat grote vastgoed bezitters op het matje worden geroepen. Zoncoalitie wil Amsterdam verder helpen met het verduurzamen van de stad.

Geschreven door

Monique Febus

Marketing Manager