12 feb 2019: Seminar Zonne-energie op Groot Zakelijk Vastgoed

Events

Op dinsdag 12 februari werden er zo’n 75 vastgoed-professionals in Hotel Okura ontvangen door de Zoncoalitie om het belang van zonne-energie op de vastgoedmarkt te benadrukken en de Nederlandse energietransitie te versnellen. Experts uit verschillende invalshoeken spraken over de manier om vastgoed op een rendabele manier te verduurzamen doormiddel van zonne-energie.

Het seminar vond plaats in Hotel Okura Amsterdam, een pand dat tevens samen met de Zoncoalitie het pad naar zonne-energie aan het bewandelen is. Sprekers uit verschillende invalshoeken kwamen uit samenwerkingen met o.a. ING Real Estate Finance, Eversheds Sutherland Netherlands, Cushman & Wakefield en A.S.R Real Estate. Samen benadrukten ze het collectieve belang van zonne-energie op vastgoed om de klimaatdoelstellingen van 2030 te realiseren. Ook Vastgoedmarkt zat in de zaal en publiceerde na afloop van het seminar twee artikelen: Energieprestaties zijn slechter dan labels suggereren over het financiële voordeel dat met zonnepanelen op kantoorpanden behaald kan worden en investeren in zonnepanelen is winstgevend over de directe en indirecte waarde-effecten die investeringen in zonne-energie hebben.

Terugblik op het programma

De eerste spreekster, Lizzy Butink (Duurzaamheidsmanager bij A.S.R Real Estate), onderstreepte de relevantie van de Nederlandse vastgoedwereld in de transitie naar duurzame energie: ‘De natuur biedt alle potentie, het gaat erom hoe innovatief wij zijn om dit toe te passen’ luidde haar belangrijkste boodschap.

Hein Wegdam (Director of Sustainable Real Estate Products bij ING) benoemde de financiële aspecten van een succesvol zonne-energieproject. ‘25 tot 30 procent van het totale energieverbruik van kantoren is verspilling.’ Er valt een hoop rendement te halen op vastgoed door middel van zonne-energie en het is een goede oplossing voor het verkrijgen van een beter Energielabel.

Het Juridische aspect werd belicht door Michel Chatelin van Eversheds Sutherland. Hij sprak over de drie financieringsopties van zonnepanelen op daken: zelfgebruik, lease of verhuur van het dak. Ook kwamen regelingen aan bod die van belang zijn wat betreft de aansluiting op het publieke net.

Jaap van ’t Hul (Associate Valuation and Advisory bij Cushman & Wakeeld) benadrukte dat de subsidie SDE+, waar de vastgoedbezitter het voordeel van gebruikt, in 2018 gunstiger was. Het is dus van belang dat er vaart zit achter de investering in zonne-energie. “Het directe waarde-effect van zonne-energie kun je berekenen. Het indirecte waarde-effect niet, het gebrek aan market evidence, maar ook dat is duidelijk positief. Voor de nanciering van een duurzaam gebouw gelden gunstiger voorwaarden en een duurzaam gebouw is couranter.”

Als afsluiter benadrukte Alex Muhring van de Zoncoalitie dat het in het belang van de vastgoedeigenaar is om zelf de kaarten in handen te houden voordat een aanbieder gekozen wordt. Door eerst goed te bepalen wat de businesscase voor een bepaald object is, wordt het vanzelf logisch voor welke structuur, type techniek en aanbieder gekozen kan worden. Zoncoalitie is de landelijke organisatie die zelf niet levert maar eigenaren onafhankelijk adviseert bij het maken van de keuzes. Ze assisteert bij het aanvragen van de SDE subsidie en het in kaart brengen van de mogelijkheden van het betreffende object of portefeuille en is specialist in het meervoudig onderhands aanbesteden van zonne-projecten. Zoncoalitie werkt op No-Cure-No-Pay Succesfee basis.

Geschreven door

Monique Febus

Marketing Manager