Zoncoalitie helpt Utrecht om inzicht te krijgen in vastgoedbeleggers en zon-op-dak

Gemeente

Zoncoalitie helpt Utrecht om inzicht te krijgen in vastgoedbeleggers en zon-op-dak

Hoe kunnen we samen de energietransitie versnellen, door middel van meer zon-op-dak? En wat zijn de belangrijkste drivers en belemmeringen van vastgoed eigenaren? Deze vragen werden besproken met 18 vastgoed eigenaren en experts tijdens de Top 50 Vastgoed Rondetafel Gemeente Utrecht op 20 februari. De belangrijkste bevinding van de dag was dat er een grote behoefte is om een collectief geheugen op te bouwen voor zon-op-dak. Men deelt graag belemmeringen en ervaringen om op deze manier samen sneller vooruit te kunnen.

 

Meedenken met de Gemeente

Team Energie van Gemeente Utrecht vroeg Zoncoalitie afgelopen december om mee te denken over hoe ze vastgoedbeleggers en eigenaren van grote daken in hun regio kunnen leren kennen. Het huidige college wil in 2025 op 20% van de daken in Utrecht zonnepanelen hebben liggen. Op het moment ligt 13% vol. Dit betekent dat de helft gerealiseerd is. De grootste daken van Utrecht die geschikt zijn voor grootschalige opwek van zonne-energie kunnen een significante bijdrage leveren aan de energietransitie en de gemeentelijke doelstellingen.

Daarom wilde Team Energie de Top 50 Vastgoed Beleggers in Gemeente Utrecht in kaart laten brengen.  Dat heeft Zoncoalitie gedaan, en leerde dat deze top 50 eigenaar is van 74 commerciële vastgoed objecten met de grootste daken in Gemeente Utrecht. Met deze daken kan 50 tot 60 MW aan additionele groene energie worden opgewekt. Dit zou tussen de 13.500 en 16.300 huishoudens jaarlijks in stroom voorzien, bijvoorbeeld heel Leidsche rijn met 39.000 inwoners.

“De vastgoedbelegger was voor ons een hele nieuwe doelgroep, een met potentieel veel impact. Daarom hebben we Zoncoalitie gevraagd om deze doelgroep in kaart te brengen en een rondetafel te organiseren. We hebben nu veel inzichten waarmee we onze strategie kunnen vormgeven en vervolgstappen kunnen opstellen, om zon-op-dak verder te laten groeien in onze gemeente”
Freek Vossen, projectleider zon op dak Gemeente Utrecht

Zon-op-dak Rondetafel

Om deze beleggers en vastgoed eigenaren te leren kennen heeft Gemeente Utrecht aan Zoncoalitie gevraagd een zon-op-dak Rondetafel te organiseren op 20 februari. Joop Oude Lohuis, directeur opgave Energietransitie van Gemeente Utrecht, nodigde hiervoor de Top 50 vastgoedbeleggers uit, alsmede adviseurs en experts werkzaam in de keten van zonne-energie. Met vastgoedbeleggers, eigenaren, adviseurs en overheid aan tafel hebben we een waardevolle discussie gehad over de mogelijkheden van het opwekken van meer duurzame energie. Na een aftrap door gespreksleider Joop Oude Lohuis kwam er een gesprek op gang tussen de deelnemers over de belangrijkste drivers en belemmeringen. Joey Korteland, Asset Manager bij CBRE Global Investors deelde zijn ervaringen met zonnestroom projecten op commercieel vastgoed in hun portefeuille. Vervolgens gaf Alex Muhring van Zoncoalitie een presentatie over best practices van zon-op-dak. We merkten dat alle partijen aanwezig van de rondetafel profiteerden op hun eigen manier: van kennis ophalen en inspiratie opdoen, tot nieuwe contacten leggen en nieuwe samenwerkingen opdoen.

Belangrijkste bevindingen

  • Iedereen was het erover eens dat we een nieuwe fase zijn ingegaan. Met alle ontwikkelingen is het niet de vraag of, maar hoe we meer duurzame energie kunnen opwekken. Het benutten van onze grote daken wordt het nieuwe normaal.
  • Als belangrijkste drivers voor zon-op-dak kwamen “visie van de organisatie” en “intrinsieke motivatie” van de projectleider uit de bus.
  • Ga je aan de slag met zonne-energie op commercieel vastgoed? Zorg dan voor goed voorwerk voordat je op zoek gaat naar een geschikte aanbieder.
  • De belemmeringen die het meest genoemd waren: technische beperkingen en eisen van verzekeraars. Ook ontbreekt het de vastgoedeigenaar vaak aan tijd, resources en kennis om het complexe speelveld van zon-op-dak te overzien.
  • Als belangrijkste oplossingen werden besproken: een collectief geheugen bouwen met do’s en dont’s, alternatieven laten uitzoeken voor daken met constructie uitdagingen, succesvolle zon-op-dak projecten communiceren, zon op carports ontwikkelen.

Geschreven door

Monique Febus

Marketing Manager